‘Ajax-top negeerde alle scoutingsrapporten in periode onder Sven Mislintat’ (2024)

‘Ajax-top negeerde alle scoutingsrapporten in periode onder Sven Mislintat’ (1)

Jordi Tomasowa

Laatste update:

Ondanks dat de scouting van Ajax geen enkele speler bestempelde met een positief advies, hebben de directie én Raad van Commissarissen van Ajax in het tijdperk van Sven Mislintat al zijn aankopen goedgekeurd. Dat nieuws meldt onderzoeksplatform Follow The Money zondagochtend. Journalist Tom Claessens schrijft dat Ajax zijn aandeelhouders voorhield dat alle checks en balances op orde waren.

Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 17 november 2023 krijgt financieel directeur Susan Lendrink volgens Claessens vele kritische vragen van belanghebbenden over de inkomende transfers. Mislintat kocht in de zomer twaalf nieuwe spelers ter waarde van 115 miljoen euro, maar geen van hen weet in de maanden echt te imponeren.

Het artikel gaat verder onder de video

Meer video's

Lenderink weerlegt alle kritiek. De inkomende transfers zijn grondig nagelopen en alle checks en balances waren op orde. Er keek een ‘dealteam’ van zeker vijftien mensen mee, met juridische, financiële en voetbalexpertise, benadrukt ze. “Er is vastgesteld dat het geschetste proces heeft gewerkt, ook op de laatste dag.”

Ajax krijgt op 7 april 2024 een historisch pak slaag van Feyenoord (6-0), waarna er een dag later opnieuw een algemene ledenvergadering wordt aangekondigd, op 21 mei. Ook maken de Amsterdammers die dag bekend dat het onderzoek van KPMG naar het handelen van Mislintat is afgerond. De RvC presenteert enkel een samenvatting en het rapport wordt niet gepubliceerd, omdat het ‘vertrouwelijke en privacygevoelige informatie bevat’.

Die samenvatting staat haaks op Lenderinks uitspraken van november, zo schrijft Claessens. Het rapport concludeert dat ‘alle sleutelposities in het voetbaltechnische domein kort voor of tijdens de zomerse transferperiode zijn benoemd’. Daarmee wordt gezegd dat iedereen die er iets over te zeggen had, net nieuw was of moest nog aantreden. Daardoor hebben ‘de normale voetbaltechnische checks en balances niet adequaat gefunctioneerd’, valt er in de samenvatting te lezen, terwijl het woord dealteam nergens terugkomt.

Lenderink, chief sports officer Maurits Hendriks, die in de zomer van 2023 pas een half jaar bij Ajax zit en Menno Geelen beslissen niet alleen over transfers van de club. Voor elke transfer boven de miljoen moeten niet alleen twee bestuurders, maar ook twee leden van de RvC tekenen.

Jan van Halst kreeg als nieuw RvC-lid de taak om Mislintat te controleren, maar tikt volgens Follow The Money opmerkelijke deals af. Bijvoorbeeld de eerste spelerstransfer, Benjamin Tahirovic. “Met de scouts heeft geen overleg plaatsgevonden, zij moeten zijn komst uit de media vernemen. Er zijn ook helemaal geen scoutingsrapporten over Tahirovic. Toch gaan de directie en de RvC akkoord”, schrijft Claessens.

Negatieve scoutingsadviezen

Mislintat maakt geen gebruik van het scoutingssysteem van Ajax en vertrouwt volledig op Matchmetrics, dat hij al jarenlang gebruikt en waar hij ook aandeelhouder van is. “Alleen hij en de nieuwe hoofdscout Kelvin de Lang, die pas halverwege de transferperiode aansluit, hebben er toegang toe. Mislintat gebruikt de indrukwekkende visualisaties uit de app om het bestuur van zijn aankopen te overtuigen.”

Follow The Money beschikt over het eindoordeel van alle scoutingsrapporten van Mislintats aankopen: geen van de twaalf spelers had een positieve aanbeveling. De scouts kennen potentiële aankopen bij elke beoordeling – live of op video – een letter toe. A voor een speler met het gewenste niveau, B bij twijfel, C is niet goed genoeg. Wie een D krijgt, is volledig ongeschikt.

Opvallend genoeg kreeg geen van Mislintats aankopen ooit een A, twee van zijn aanwinsten werden zelfs nooit gescout. Volgens Follow The Money kregen alle gescoute spelers minstens één keer een C en werden twee spelers in alle rapporten te licht bevonden. De scouting zou op alle posities alternatieven met betere aanbevelingen hebben voorgedragen.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

EredivisieAjax

Meer nieuws

Cillessen is boos op zichzelf na blunder: ‘Ik sta er zuur op, zwaar klote’21:2723.05.202411Go Ahead Eagles gaat naar finale play-offs dankzij grote fout Jasper Cillessen20:4223.05.202453Man City verlengt met man die in vijf jaar pas twee keer speelde onder Guardiola19:5323.05.202415Ajax maakt volledige samenstelling nieuwe staf Farioli bekend: Vos schuift door19:4423.05.202419Francesco Farioli komt met eerste reactie op aanstelling als hoofdcoach Ajax19:3423.05.20247Akkoord met Nice bereikt: Ajax vindt in Farioli gewenste nieuwe hoofdtrainer19:2023.05.202465

1

2

Meer sportnieuws

Fans van Atalanta Bergamo in extase na winnen van Europa League

Amourricho is op de weg terug! | 'Ik heb de hoop nooit opgegeven'

Reacties

herlev

19 mei 2024 om 09:53

Klopt, maar VZ wil het nogmaals schrijven zodat ze het zinnetje "historische nederlaag" kunnen vermelden.

Amsterdam4

19 mei 2024 om 10:09

Ik heb t originele artikel gelezen, en afgezien van de specifieke codes die de scouting had gegeven over de gekochte spelers staat er niets nieuws in. Ook zijn bepaalde nuances al dan niet bewust weg gelaten door auteur / geinterviewde. Bijv hoe Ramaj is beoordeeld, niet door scouting, maar wel door diverse oud-keepers / keeperstrainers die allemaal positief waren. Blijkt nu ook schot in de roos te zijn.

Ik krijg al met al het gevoel dat er nog wat mensen waren die nog een rekening hadden openstaan en net voor de aandeelhoudersvergadering nog ff hun kans zagen.

Ik ben er eigenlijk wel klaar mee, de feiten zijn wel bekend, ik vraag mij verder nog af wat er nog te bereiken is. Van Halst is weg, Mislintat is weg, Steijn is weg, deals kan je niet annuleren, er is bekend hoe de fouten hebben kunnen gebeuren, de laatste RVC leden uit die periode gaan aftreden, etc wat is er nog te bereiken? Het enige die je nog kan ontslaan is de CFO. Ik vraag mij alleen wel af of die ontslaan gaat helpen.

NJfromVOL

19 mei 2024 om 10:57

Laten we eerlijk zijn; dat leest toch ook lekker weg ‘Ajax-top negeerde alle scoutingsrapporten in periode onder Sven Mislintat’ (20)

Rochester

19 mei 2024 om 11:04

Ik las gisteren dat de positie van Susan Lenderink op 21 mei in ieder geval tegen het licht gehouden zal worden. Bestaat een kans dat ze ontslagen wordt, maar misschien ook niet. Ze willen dan gewoon weten hoe zij als CFO alles heeft goedgekeurd en Lenderink zelf toestemming voor de uitgaven gaf, en daarna vertelde dat ze niks heeft geweten en dat ze dacht dat hij te vertrouwen was.

Maar zoals jij al aangeeft; weet niet of dat dan heel veel op zal lossen. Ze heeft fouten gemaakt, maar probleem was vooral de RvC in de afgelopen 2-jaar. Maar ook bijvoorbeeld Hamstra, Huntelaar, Schreuder, zijn zaakwaarnemer, van der Sar, Mislintat, Steijn, Eringa, de RvC-leden die binnenkort vertrekken, Hendriks, Maduro, etc. en daarvan is bijna iedereen vertrokken of zal vertrekken. Huntelaar is officieel volgens mij niet vertrokken, maar zit nog steeds thuis. Weet niet of hij nog steeds te maken heeft met een burn-out en natuurlijk is Huntelaar een held en is dit absoluut vervelend, maar zijn rol is volgens mij ook de afgelopen maanden vervangen of zal vervangen worden.

Als ik mij niet vergis hebben Beuker en de Lang al de meeste taken van Huntelaar overgenomen en vooral Beuker heeft veel taken die eigenlijk voor Huntelaar bestemd waren. Huntelaar was bestemd voor de jeugdopleiding, contracten verlengen, een goede basis vanuit de jeugdopleiding verzorgen en dat soort dingen en die taken heeft Beuker nu ook.

DeUitverkorene

19 mei 2024 om 10:06

Ik denk volgens mij niet dat jij begrijpt hoe erg en apart dit is. Hoe kan het dat er bij zo een grote club als Ajax gewoon iemand binnen kan lopen en zijn ding kan doen zonder enige vorm van controle of iets in die richting. Laten we het trouwens niet hebben over de rare aankopen van deze man. Spelers uit de tweede divisie? Waarom? Raar. Ik snap het wel een beetje waarom iedereen zo lang doorgaat want dit is gewoon iets serieus.

Amsterdam4

19 mei 2024 om 10:14

Hij begrijpt dat denk ik prima, maar als de feiten bekend zijn kan je naar de volgende stap toch?
- hoe ga je dit voorkomen - die stappen zijn gezet, lessen geleerd
- wie moet er weg, afgezien van de CFO is iedereen weg / of vertrek is aangekondigd

Wat is dan het nut om de zelfde fouten steeds een aantal maanden later opnieuw te benoemen? Als je nieuwe feiten hebt prima, dan heb je gelijk, maar er staat echt niets in wat nog niet bekend was. Dan is het vrij nutteloos, gezien de conclusies / reacties / etc tav deze feiten al bekend zijn / acties ingezet zijn.

MrBoity

19 mei 2024 om 11:39

Ik zou juist nog meer feiten willen lezen, bijvoorbeeld wat dat de scoutingsrspporten zeggen over magallan, sinkgraven, kristensen, cassiera. Prima dat de aankopen vd data-duitser zijn afgekraakt maar ja wie hadden zij zelf aangedragen dan daar ben ik dan weer benieuwd naar

genieterr

19 mei 2024 om 10:12

Zit veel meer detail in, nav grondig onderzoek van follow the money. Als ajacied moet je juist blij zijn dat er steeds neer publiekelijk bekend wordt van hoe er gefaald is. Ajax doet er alles aan om het binnenskamers te halen, zoals dat kpmg onderzoek, terwijl het soms wel goed is om fouten te openbaren.

Amsterdam4

19 mei 2024 om 10:18

@genieterr, dat klopt niet, ik heb t gelezen, er staat geen enkel nieuw feit in. Enige wat je nu exact kan zien welke individuele codes er per speler door de scouts zijn afgegeven. Maar dat noem ik geen nieuw feit gezien de conclusies van de scouts al wel de bekend waren.

Rochester

19 mei 2024 om 09:51

Dit was al lang en breed bekend, dat de scouting adviezen gaf maar de mensen die erover gingen het compleet negeerde en Mislintat de 'sleutel' van de club gaven. Voor Avila gaven ze bijvoorbeeld een negatief rapport, maar toch haalden ze hem.

YungBaloo

19 mei 2024 om 09:51

Dure scouting, als je ze toch niet gebruikt. Ben benieuwd welke lijken nog uit de kast gaan komen.

OREELY

19 mei 2024 om 09:54

ok en welke namen waren dat dan? en hoe haalbaar waren die?
scouten is opzich ook niet heel "moeilijk". Maar als ik bijwijze van een lijst maak van 20 namen voor 1 positie, en 18 daarvan zijn niet haalbaar en 2 daarvan zijn eigenlijk b-garnituur of totaal onbekend en moet je maar hopen dat het wat wordt... hoe is dat beter dan via statistieken/metrische data spelers scouten? Het beste zou natuurlijk zijn dat alles daar samen komt, dus je haalt de statistieken erbij en je bekijkt desbetreffende speler live of via beelden. Daarnaast vind ik ook het mentale aspect, de "mens" heel belangrijk. Want het is nu wel gebleken dat er in de vorm van mikautadze en sutalo 2 spelers zijn aangetrokken die de engelse taal niet machtig zijn en dus met niemand kunnen communiceren binnen de club of daarbuiten. En het is ook niet dat ajax een contingent aan kroaten of georgiers (of frans sprekende) spelers had/heeft.

Diego_Forlan

19 mei 2024 om 10:06

Tja, de RVC liet alleen van zich horen toen Jinek en Co hun schande uitspraken over de interesse in Spertsyan en tijdens de interesse in Almada. 2 spelers die allebei creativiteit zouden brengen voor posities die juist nodig waren. Je had gehoopt dat ze bij het aantrekken van spits nummer 3 voor een flink bedrag (Mikautadze) bijvoorbeeld aan de bel zouden trekken, maar toen waren ze in geen velden of wegen te bekennen. Mislintat heeft gefaald, maar de hoofdschuldige zijn toch echt degenen die hem zijn gang hebben laten gaan.

Downwards

19 mei 2024 om 10:17

Niks nieuws, er zijn bij Ajax ook ongekend veel problemen in de scouting. Overmars negeerde ook met regelmaat scouts en Hamstra en Huntelaar lieten zich volledig leiden door de malafide zaakwaarnemer van Alfred Schreuder. De Lang is ook niet voor niets sinds zijn komst al bezig met allerlei professionaliseringen binnen de scouting.

Bossie

19 mei 2024 om 10:26

Misschien ook eens onderzoeken wat er allemaal gebeurde het jaar er voor ,.met de zaakwaarnemer van Tadic en Schreuder. Sinds het vertrek van Overmars is het een grote puinhoop.

checkpoint

19 mei 2024 om 10:42

Het maakt niet uit wat je koopt of huurt als dat b of c keuze is en niet de keuze van de gene die er mee moet werken gaat het niet werken de keeper is een gelukje maar denk dat de keeper van sparta niet slechter is en stein is ook de dupe van een ander zijn aankopen

Otis

19 mei 2024 om 10:48

Hopelijk is vandaag met het einde van het seizoen, ook het einde van de Mislintat hetze (al dan niet terecht). Man hier word je toch moe van?!

Reageer

");newComment = newComment.concat("","");newComment = newComment.concat("","#");newComment = newComment.concat("",commentNumber);newComment = newComment.concat("","

");newComment = newComment.concat("", "

");newComment = newComment.concat("", commentText);newComment = newComment.concat("", "

‘Ajax-top negeerde alle scoutingsrapporten in periode onder Sven Mislintat’ (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5512

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.