Recenze Apple iPhone 12 (Pro): Hořkosladký ročník (2024)

Pokud sledujete vesměs každou neděli náš Techweek, což byste měli, tak dobře víte, že jsme se na iPhony 12 těšil celé léto. Přesněji na maličkatý iPhone 12 Mini, ale ten teprve vyjde. Mezitím se mi ovšem dostala do ruky dvojice 6,1palcových iPhonů - iPhone 12 a 12 Pro. Ty si jsou letos podobnější než kdykoli před tím a naneštěstí nejsou nesmírně podobné jen sami sobě.

Reklama

Předem upozorním, že nejvíce času jsem strávil s iPhonem 12 a v průběhu recenze vám povím proč. Nicméně právě proto budu vše popisovat na červeném iPhonu 12 a vždy zmínit jen rozdíly mezi ním a iPhonem 12 Pro, pokud se najdou. Dělat samostatnou recenzi na oba modely totiž nedává vůbec žádný smysl. Tedy dává to smysl pro náš kanál, měli bychom ze dvou videí více zhlednutí, ale to mi nepřijde správné. Zbytečně dojit tohle téma už nechci. To by bylo a teď přejdeme na první velkou kapitolu.

Jedním z hlavních důvodů, proč se řada lidí těšila na nové iPhony je modernizovaný design. Nebo spíše “retronizovaný” design. Nově jsou totiž hliníkové boky zcela ploché a displej je kompletně zapuštěn do rámu. Vzhled je tedy silně inspirovaný iPhonem 5, 4 nebo iPadem Pro. Jinými slovy, je neskutečně sexy. V dnešní době jsou vesměs všechny vlajky zpracované úžasně, působí draze, avšak iPhone 12 to povyšuje ještě na další úroveň. Tahle červená sice není ta typická Product RED červená, de na určitém světle spíše do růžova, ale telefonu to přesto sluší. A ani ty fotoaparáty nevyčnívají moc z těla.

Bohužel jsem neměl stejné pocity z iPhonu 12 Pro. To matné sklo na zádech mám mnohem raději než lesklé u levnějšího modelu, ale ten lesklý rám z nerezové oceli ne. Působí lacině, vypadá lacině a nedrží se tak dobře. Doslova každý preferoval ve finále vizuálně iPhone 12 a po vyzkoušení se jim levnější z dvojice i jistěji držel. Jo a voděodolnost IP68 až do 6 metrů na 30 minut mojí oba kousky. Tomu žádný telefon nemůže konkurovat.

zdroj: techarena.cz

Rám je však pouze jedna třetina vzhledu, záda druhá a pak tu máme přední stranu. Jakožto fanoušek plochých displejů kvituji rozhodnutí Applu sklo kompletně zapustit do telefonu. Někomu se mohou zdát na pohled hrany až moc ostré, ale naživo mě telefon do dlaně nijak neřezal. Pokud jde o rámečky, tak ty jsou tenčí než loni. Když máte loňský a letošní model vedle sebe, tak to jde poznat. Z obrázků a videí jsem však čekal víc. Bez přímého srovnání rozdíl moc necítíte. Pořád působí rámečky ale daleko lépe než u větší Androidů.

Tedy až na ten velký výřez pro přední kameru a Face ID. Ohledně toho jsem rozpolcen. Na jednu stranu mi výřez během používání stále ani v nejmenším nevadí. Úplně pro mě zmizí a nevnímám ho. Na druhou stranu je to už roky, co se výřez ani trochu nezmenšil. Je pořád stejný. Face ID v něm je pořád stejné. Všechno kolem výřezu se roky nezměnilo a byť mi fyzicky nijak nepřekáží a Face ID mám rád, tak už to vážně chce něco víc. Obzvláště, když je nyní zapínací tlačítko větší, a tak ploché, tak se úplně vybízí čtečka otisků prstů Touch ID v tlačítku na boku. Apple se chvástal u iPadu Air, jak kdyby čtečku v zapínacím tlačítku vynalezl, ale v iPhonech nic.

Recenze Apple iPhone 12 (Pro): Hořkosladký ročník (14)

foto:techarena.cz

Ale pojďme už na ten displej. Oproti základnímu iPhone 11 má letos iPhone 12 konečně rovněž OLED displej jako dražší sourozenci a má i vyšší Full HD+ rozlišení. Krásné barvy, HDR, vysoký jas či kontrast, displej vypadá fantasticky. Je to krásný panel a byť mi přišlo, že na sluníčku vyhnal občas iPhone 12 Pro jas nepatrně výš, tak jsou vesměs stejné. Oba telefony mají panel, ale kryt novým sklem s příměsí keramiky, který má být až 4x odolnější vůči pádům. Bohužel.

Proč bohužel? Protože, aby bylo sklo odolnější na pády, musí být měkčí, pružnější, a tím pádem méně odolné na škrábance. A nevím jak vy, ale mě telefon na beton často nepadá, ale vlasové škrábance se vytvoří snadno. A u iPhony 12 jsou tím pádem na škrábance ještě náchylnější. Dokonce i na dotyk cítíte, že je sklo měkčí. Není tak hladké, prst po něm trochu drhne.

Není problém, jen říkám, že cítíte rozdíl mezi sklem iPhonů 11 nebo Galaxy S20 oproti iPhonům 12 i na dotyk. A jen rychle zmíním, že poznáte rozdíl oproti konkurenci také u stereo reproduktorů. iPhony 12 mají stejně hlasitý, ale daleko ploší zvukový výstup, kterému chybí dost basy. Xperia 5 II hraje daleko lépe, dynamičtěji, a telefony Galaxy S20 stejně tak.

No a pak je tu těch 60 Hz, s kterými osobně nemám problém… Alespoň u iPhonu 12. Věc se má tak, iOS je stále postaveno úplně jinak, má jiné animace, a právě díky nim působí systém sám o sobě plynuleji jak Android. Pořád je zážitek z používání prvotřídní. Avšak iPhone 12 Pro by letos už měl mít plynulý displej, ať už 90Hz nebo 120Hz. Po přechodu z Xperie 5 Mark II mi vážně chybí to plynulé scrollovaní.

A to je podle mě i důvod, proč jsou letos iPhone 12 a 12 Pro až tak moc podobné. Původně chtěl Apple mít těch 120 Hz u iPhonů 12 Pro, což by jej razantně oddělilo od základních modelů. Jenomže Applu se tenhle displej kvůli pandemii nepovedlo včas odladit, a tak se radši zasoustředil na 5G. Což je pochopitelné a osobně bych si klidně 60Hz iPhone 12 koupil, používání je opravdu nádherně plynulé, ale to ještě neznamená, že tenhle fakt kolem displejů můžeme ignorovat.

Jo a abych upřesnil, tak hovořím o ideálním používání iOS. Bohužel jsem si však u iOS 14 připadal, jak kdybych pořád testoval beta verzi. Načítání fotek v aplikaci po vyfocení je problém, prostě mi telefon ukáže jen bílou obrazovku. Některé animace jsou občas divné a podobně. Rozhodně jde cítit, že systém potřebuje ještě chvilku v troubě. I tak používám ale iOS raději jak Android. Osobně mi sedí víc a nové widgety narozdíl od Androidu kupodivu i používám, jelikož jsou lépe integrované vizuálně do systému. To jsou však jen osobní preference, neříkám, že je to nejlepší operační systém na světě. To není žádný systém.

Pokud jde o hardware, tak nový procesor A14 Bionic vyrobený 5nm technologií je patrně úžasný a zaručí dostatek výkonu, aby vám telefon díky dlouhé podpoře další čtyři roky běžel svižně. Já jsme však nyní žádný rozdíl v používání nepoznal. iPhone 12 je úplně stejný jako iPhone 11, co se rychlosti a plynulosti systému týče. Dokonce jsem nepoznal z mého stylu používání ani rozdíl u 6 GB RAM v iPhonu 12 Pro oproti 4 GB v iPhonu 12.

zdroj: techarena.cz

Jo a 5G… No, tak to bude super možná za těch pět let, až bude končit podpora tomuto modelu, ale zatím je k ničemu. Nemá smysl se v Česku o tomto tématu zatím bavit, to probereme, až to začne být relevantní. Dobrá správa je to jen pro 5G odvětví jako takové, jelikož s prodeji nových iPhonů zažije 5G rapidní růst.

Mnohem více než 6 GB RAM nebo 5G pocítíte někdo možná úložiště. Zatímco iPhone 12 Pro už má v základu 128 GB, tak iPhone 12 zůstává u 64 GB, což je zkrátka málo na telefon za více jak 20 tisíc korun. Neříkám, že to každý potřebuje. Pokud máte kupříkladu ještě iCloud, nestahujete hry a žijete jen v cloudu a internetu, tak nebudete mít dlouho problém. Ale já bych třeba s 64 GB vydržel tak rok a je obrovská škoda, že základní iPhony pořád trpí malým úložištěm.

A malá je také baterie. Apple typicky nic neřekl, ale kapacita je 2815 mAh, což je méně než loni u iPhonu 11. Ano, procesor A14 je mnohem úsp*rnější, ale vyšší rozlišení OLED displeje jde zkrátka cítit. iPhone 12 mi nevydržel tak dlouho jako iPhone 11, ale jen o pár hodin. Pokud jsem loni s iPhonem 11 hledal nabíječku vždy v pět odpoledne druhého dne, tak s iPhonem 12 jí hledám po třetí hodině odpoledne. Není to velký rozdíl, ale je. iPhone 12 Pro pak vydržel vesměs to samé. Možná jen o hodinu míň. Jinými slovy je výdrž ale pořád dobrá.

Ale tím se dostáváme k hlavní kontroverzi – MagSafe a ekologie. Tyhle dva termínu jdou ruku v ruce a jablečné ovečky by si teď měly zacpat uši. Tenhle Macař a člověk, co si dříve nebo později určitě koupí iPhone, vám teď poví, že mezi ekologii a ekonomii je u Applu tenká hranice. Začneme prodejním balením, v němž letos nenajdete sluchátka ani tu 5W nabíječku. Je zde pouze nabíjecí kabel a prospekty. A s touhle částí naprosto souhlasím. Argument Applu, že každý už doma adaptér stejně má, tak proč nepomoci životnímu prostředí, sdílím. Jsem pro všema deseti, za tím si stojím.

No jo, jenomže dostanete v balení Lightning kabel s USB-C koncovkou a kdo z vás má teď doma nabíjecí adaptér s USB-C výstupem? Člověk by řekl, že by bylo ekologické a pro uživatele přívětivé, dát do krabičky i Lightning s USB-A koncovkou, nebo kdyby vás nechal Apple vybrat, nebo přidal nějakou redukci, ale nic. A to je pouze špička ledovce, pak je tu MagSafe. Apple přidal k cívce pro bezdrátové nabíjení magnety. Ano, magnety fungují. Ano, k telefonu se vám mohou přichytit mince a podobně. Potíž je však v používání. Kupříkladu si můžete koupit magnetickou peněženku asi na tři karty, kterou vždy přicvaknete k telefonu. Jenomže ty magnety v peněžence jsou tak slabé, že po zasunutí do kapsy a malém zadrhnutí o kalhoty peněženka spadne. Takové riziko s doklady fakt podstupovat nikdo nechce.

Pak jsou tu speciální pryžové kryty MagSafe za 1 490 korun. Ty vám po nasazení vykouzlí na obrazovce animaci v barvě vašeho krytu. Kdybyste zapomněli, jakou barvu, jste si koupili. A to je vše. Ještě mají v sobě opět magnety, aby se lépe nasazovala navrch ještě ta peněženka. Skvělý kryt za 1 490 korun a jelikož je v iOS 14 na iPhonech 12 zatím nepořádek, tak mi po asi pěti nasazeních přestala ta animace fungovat. Takže teď je to doslova jen předražený kryt.

Recenze Apple iPhone 12 (Pro): Hořkosladký ročník (27)

foto:techarena.cz

No a pak je tu tak nabíječka. Díky bezdrátové MagSafe nabíječce můžete dostat konečně alespoň to 15W bezdrátové nabíjení. Když si ale za 1 200 korun tuhle nabíječku koupíte, tak zjistíte, že je to zkrátka jen magnetický kabel, není to podložka a kabel zvlášť. Jen namísto Lightningu je na jednom konci MagSage magnet a na druhém... USB-C. Které musí být u Applu všude, jen ne v samotných iPhonech. A teď bude ta pravá zábava.

Pokud chcete nabíjet pomocí MagSafe těmi 15W, tak musíte mít nový 20W adaptér od Applu. Nic jiného. Doslova nic jiného. Jestli máte silnější adaptér s USB-C z iPadu či MacBooku nebo i od jiného výrobce, budete nabíjet pouze 10W. A pokud by vám napadlo koupit MagSafe pro váš iPhone 11 Pro, tak zapomeňte. I kdybyste měli ideální kombinaci MagSafe a 20W adaptéru, tak starší iPhony a telefony ostatních značek se nabíjejí pouze 5W. Pokud byste použili běžné 7,5W bezdrátové Qi nabíjení u iPhonů 11, tak nabijete telefon nesrovnatelně rychleji. Jinými slovy, aby dávala pro iPhony 12 MagSafe nabíječka smysl, tak si musíte koupit jí, a ještě poté 20W adaptér.

A k mobilu bude pak během nabíjení vést krátký kabel, k jehož sejmutí potřebujete stejně obě ruce, protože byť peněženka má magnety slabé, tak tady jsou daleko silnější. A teď mi řekněte, proč bych rovnou nepoužil kabel s 20W nabíjením? Tohle není pohodlnost bezdrátového Qi nabíjení ani rychlost drátového. Já vám řeknu, co to je. Je to nové, opětně vlastní, nabíjení, kterým Apple nahradí Lightning. Nic víc. Nemluvě o faktu, že nabíječka už lidem na tom silikonovém pouzdře za 1 490 korun vypaluje kolečka. Nedej bože, kdybyste použili nabíječku s koženým pouzdrem.

Tak tím bych namíchnul všechny věřící v jablečný strom a vraťme se zase k telefonu. Přesněji půjdeme na fotoaparáty iPhonu 12. Ten má stejnou kombinaci 12Mpx hlavního a 12Mpx širokoúhlého senzoru. Ten hlavní má však letos nový objektiv se světelností f/1.6. Poznáte rozdíl? Jo, ale maličko. iPhone 12 bývá světlejší než iPhone 11, ale často to bývá spíše jiným zpracováním fotky než čistě optikou. Letos mají snímky ještě teplejší odstíny než loni a občas už je to moc.

Celkově dostanete ale ve dne v noci vesměs to samé jako loni. Jinými slovy stále velice krásné fotky, ale stejné jako loni. A to zejména u iPhonu 12 Pro za 30 tisíc korun trochu zamrzí. Mnohem větší rozdíl je u širokoúhlého senzoru, který letos umí také Deep Fusion, Smart HDR 3 i Noční režim. Všechno najednou. Právě v šeru a večer u širokoúhlého foťáku uvidíte největší rozdíl oproti loňsku. Snímky už nejsou tak měkké a nepoužitelné. Teď už se dá večer fotit i s tímto senzorem. Na Galaxy S20, OnePlus 8 Pro a možná i Xperii 5 II však ani tento foťák nemá.

zdroj: techarena.cz

Reklama

Mnohem více jsem si všímal vylepšení u přední 12Mpx kamerky. I ta je stejná jako loni, ale noční režim a Deep Fusion pomohou trochu se snímky v interiérech. Dokonce i video hovory mi přišly kvalitnější. A tím se dostáváme ke královské disciplíně iPhonů. Ve videu Apple stále neochvějně vede. Ať už jde o barvy, automatické upravování expozice a vyvážení bílé, plynulé přeostřování, jak to všechno hraje dohromady se skvělou stabilizací, přepínáním mezi objektivy nebo schopným editorem. Zkrátka stejně jako mě třeba Poco nutilo stále fotit makro fotky, tak iPhony mě vybízejí k natáčení. Běžně natočím s telefony během testování třeba tak 5 až 10 videí. S iPhonem jich má více jak 40. Video je radost.

Jsou tu však menší ale. Ten nový objektiv má neduh v tom, že u protisvětel uvidíte vždy na obrazovce velké světelné orby. To není ani lensflare, prostě je v obrazu divný orb. Druhou věcí je podpora Dolby Vision v 10 bitech ve 4K při 30 FPS. Tohle video vypadá na displeji iPhonu 12 naprosto fantasticky. Problém je, že je to nový formát, který zatím podporují jen některá Apple zařízení.

Zařízení od ostatních výrobců pak vůbec netuší, co dělat a stejně jsou na tom editační programy či aplikace jako YouTube. Já vám tedy nemohu ukázat, jak skvěle video vypadá a stejně tak ho můžu zasdílet v plné kvalitě vesměs jen dalším Apple uživatelům. V tomhle ohledu je Apple napřed a musíme počkat, než se rozšíří podpora. Prostě další Applovina. To video vypadá ale úžasně.

To by byl iPhone 12, v čem je lepší iPhone 12 Pro? Dostanete teleobjektiv z loňska, u kterého funguje nově i Deep Fusion nebo Noční režim. LiDAR senzor pomůže s hrátky s rozšířenou realitou a večer usnadní ostření, telefon si poradí líp, ale není to žádný zázrak. No a Dolby Vision můžete natáčet ve 4K v 60 FPS. Toť vše. Možná vám to přijde na kapitolu o fotoaparátech iPhonů 12 málo, ale tady máme zkrátka loňské fotoaparáty, kterou jsou maličko lepší večer a dělají nádherné video, které nikdo jiný zatím neuvidí.

A to vesměs shrnuje iPhony 12 celkově. Jsou to úžasné, ale jen loňské telefony, které jsou maličko lepší v pár oblastech. Asi takhle, základní iPhone 12 je od loňska velkým skokem díky jemnějšímu OLED displeji. iPhone 12 Pro je větší iPhone 11 Pro s hezčím designem. Není tu nic, co by vás mělo donutit k upgradu, pokud máte loňský iPhone 11 Pro a osobně bych ani nespěchal, pokud máte iPhone 11.

Není tu nic, co by vás mělo nutit k upgraduMnohem větší smysl dávají letos ty dva extrémy jablečné rodinky. iPhone 12 Mini bude nejmenší vlajkový iPhone posledních let. Bude to ultimátní mini telefon. Tam už nejde o lepší specifikace, jde o nový form factor. Oproti tomu iPhone 12 Pro Max nabídne alespoň notně vylepšené fotoaparáty v čele s velkým 12Mpx fotoaparátem, jaký má třeba i Galaxy S20 nebo Xperia 5 II.

Ale co se těchto prostředních modelů týče, tak to není žádná hitparáda. Jsou to loňské kousky v hranatější hezčím těle s magnety na zádech. Z loňských modelu bych nepřecházel. A pokud vybíráte mezi iPhonem 12 a 12 Pro, tak si stačí říct jediné. Stačí mi 64 GB? Jestli ano, tak se vyplatí ušetřit 5 tisíc korun a koupit za 25 tisíc barevný iPhone 12. Chcete 128 GB? Inu, když se podíváte na 128 GB iPhone 12 za 26 490 korun, tak už to není zas takový skok oproti iPhonu 12 Pro, který stojí se svými 128 GB stále 29 990 korun. To bych si asi rovnou připlatil, jelikož osobně rád používám teleobjektiv. Vím, asi nepopulární názor, ale co se dá dělat.

V každém případě je ale jen ten teleobjektiv jediným pořádným rozdílem mezi oběma modely. Jestli vám za to nestojí, tak zůstaňte u základního modelu. Budete na tom skoro stejně a ušetříte. Vážně nechápu, proč tu máme oba dva tyhle modely. Proč nemáme jen iPhone 12 s teleobjektivem navíc, ale bez LiDARu a 6 GB RAM za těch 25 tisíc korun? Klidně si nechte vše jen pro drahé Maxko, alespoň bude více důvodu k jeho koupit. Ale už tak je tahle recenze moc dlouhá. iPhone 12 a iPhone 12 Pro, výborné telefony, které jsou sami sobě i svým předchůdcům až moc podobné. Ale pořád jsou skvělé.

To nikdo nepopře. I přes moje poznámky, a podle mě objektivní kritiku, jsem používal iPhone 12 nesmírně rád. Jen když jsem ho schoval do toho krytu, tak jsem si občas myslel, že mám v ruce loňský iPhone 11. A to minimálně u toho modelu za 30 tisíc korun úplně nechcete. Vyplatí se tedy iPhone 12? Možná, displej je velkým zlepšením oproti loňsku. Vyplatí se iPhone 12 Pro? Určite ne.

Recenze Apple iPhone 12 (Pro): Hořkosladký ročník (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6094

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.