VPN Uitzetten - Een simpel stappen voor jou (2024)

Je VPN uitzetten is vaak makkelijker dan je denkt. Je moet alleen net even weten waar je precies moet zijn in Windows, MacOS, Android of iOS. Daar gaan we je in dit artikel bij helpen.

Waarom je een VPN het beste aan kunt laten staan

Eerst vinden we het wel belangrijk om je te vertellen dat je een VPN het beste altijd aan kunt laten staan. Een Virtual Private Netwerk (VPN) is namelijk de beste manier om jezelf te beschermen op het internet.

Zonder VPN zijn je data en persoonlijke gegevens makkelijk te onderscheppen door bijvoorbeeld hackers, overheden en online marketingbedrijven. Met een VPN is dat niet het geval. Je creëert met een VPN een beveiligde ’tunnel’ voor je verkeer op het internet. Je IP-adres wordt afgeschermd en zo krijg je online privacy.

Voor bescherming in de digitale wereld is het dus verstandig om je VPN altijd ingeschakeld te houden. Hiermee blokkeer je ook vervelende advertenties met mogelijk malware. Ook kun je geoblocks omzeilen en veilig gebruik maken van openbare wifi. Een VPN heeft dus tal van voordelen.

Waarom je VPN uitschakelen soms tijdelijk nodig is

Helaas kun je soms toch niet anders dan de verbinding met je VPN tijdelijk verbreken. Dit zijn de meest genoemde redenen om gebruik te maken van het internet zonder VPN:

  • Het opzetten van een internetverbinding
  • Het oplossen van netwerkproblemen
  • Het verhogen van de snelheid van een internetverbinding
  • Het gebruiken van websites die een VPN blokkeren
  • Het verhogen van de accuduur van je apparaat

Een verbinding zet je op zonder VPN

Laten we de redenen eens bijlangs gaan. Als je voor het eerst een internetverbinding opzet, dan moet je natuurlijk eerst met je eigen netwerk verbinden. Pas daarna kun je met een VPN aan de slag. Als je een verbinding voor het eerst gebruikt, kun je hier dus niet omheen.

Netwerkproblemen los je op zonder VPN

Mocht je eens netwerkproblemen ervaren, dan kan het ook helpen om de VPN tijdelijk uit te schakelen. Dit maakt het mogelijk om je netwerk te testen zonder tussenkomst van de VPN. Zo kun je bepalen of de netwerkproblemen iets te maken hebben met je VPN. Daarmee ben je weer een stap dichter bij de oplossing en kun je sneller het probleem verhelpen.

Een VPN verlaagt je intersnelheid

Het proces waarmee een VPN jouw gegevens onherkenbaar maakt, gaat ook altijd enigszins ten koste van de snelheid. Als je een snelle verbinding nodig hebt, bijvoorbeeld voor het uploaden of downloaden van grote bestanden, dan is het soms verstandig om de verbinding met je VPN even te verbreken. Zo gaat alles net even wat sneller.

Sommige websites blokkeren een VPN

Er zijn ook websites die VPN-verbindingen blokkeren. Of beter gezegd: ze zoeken naar IP-adressen die door VPN’s worden gebruikt en zetten die vervolgens op een zwarte lijst. Als het IP-adres van jouw VPN-verbinding op zo’n zwarte lijst staat, heb je dus geen toegang tot deze site. Bekende websites met dit beleid zijn Netflix, Hulu en PayPal.

Met een VPN gaat je accu sneller leeg

Tot slot kan een VPN ook je batterij iets sneller leeg laten gaan. Hoe meer applicaties en programma’s je hebt draaien, hoe meer het natuurlijk van je PC, tablet of smartphone vraagt. Je VPN uitzetten kan dus een manier zijn om je accu tijdelijk te sparen.

Je VPN tijdelijk uitzetten doe je zo

Als je de weg kwijt bent in je netwerkinstellingen of in je app instellingen, dan snappen we dat heel goed. Het kan namelijk best even zoeken zijn naar de juiste knop. We gaan je helpen om je VPN tijdelijk uit te schakelen.

VPN uitzetten op Windows

Je VPN uitzetten bij Windows is een fluitje van een cent. Afhankelijk van de versie van Windows op je apparaat kunnen de stappen enigszins verschillen, maar over het algemeen komt het hier op neer:

  1. Ga eerst naar Instellingen > Netwerk & Internet.
  2. Selecteer VPN in het menu aan de linkerkant.
  3. Selecteer vervolgens de VPN-verbinding die je uit wilt schakelen.
  4. Klik ten slotte op Verbinding verbreken.

VPN uitzetten op Android

In het geval van Android kun je de VPN-verbinding verbreken in de app van je VPN-aanbieder of in de instellingen van je smartphone. Dat laatste gaat zo:

  1. Ga eerst naar Instellingen > Wifi & netwerk.
  2. Tik daarna op VPN.
  3. Vervolgens kun je de ingebouwde VPN-client op je apparaat uitschakelen of toegang krijgen tot de VPN-apps op je apparaat.

VPN uitzetten op MacOS

Op MacOS kun je de VPN-verbinding handmatig op twee manieren uitschakelen. Je kunt de verbinding verbreken in de app van je VPN-aanbieder of de verbinding uitschakelen via de netwerkinstellingen. Dat laatste doe je zo:

  1. Ga eerst naar Systeemvoorkeuren > Netwerk.
  2. Selecteer daarna de VPN-verbinding aan de linkerkant.
  3. Klik ten slotte op Afsluiten.

VPN uitzetten op iOS

Je VPN uitschakelen met iOS op een iPhone is ook makkelijk. Zo zet je een Virtual Private Network uit op de iPhone:

1. Ga eerst naar Instellingen > Algemeen.

2. Tik daarna op VPN.

3. Schakel vervolgens de VPN-verbinding uit.

Vergeet niet je VPN weer aan te zetten

Hopelijk is het gelukt om je VPN-verbinding tijdelijk te verbreken. Nu kun je dus bijvoorbeeld netwerkproblemen oplossen of gebruik maken van een website die VPN’s blokkeert. Ook kun je even profiteren van een snellere verbinding en een accu die langer meegaat.

Als je hier weer klaar mee bent, is het wel verstandig om je VPN weer aan te zetten. Dan heb je weer optimale bescherming online. Zo kan niemand je meer bekijken, volgen of aanvallen op het internet. Daar heb je die VPN ten slotte voor!

Vind de beste VPN server

  • Meer anonimiteit online
  • Werkt met Netflix, Kodi & meer
  • Beschikbaar op alle apparaten

VPN vergelijken

VPN Uitzetten - Een simpel stappen voor jou (2024)

FAQs

Hoe kun je VPN uitzetten? ›

Verbindingen niet via VPN blokkeren
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Netwerk en internet. Geavanceerd. VPN.
  3. Tik op Instellingen. naast het VPN dat je wilt wijzigen.
  4. Zet Blokkeren van verbindingen zonder VPN aan.

Hoe krijg ik VPN weg? ›

Ga als volgt te werk:
  1. Ga naar Instellingen > Netwerk & Internet.
  2. Selecteer VPN in het menu aan de linkerkant.
  3. Selecteer de VPN-verbinding die je uit wilt schakelen.
  4. Klik op Verbinding verbreken.
Nov 21, 2021

Waarom gaat VPN steeds aan? ›

Nadat het profiel voor Altijd actieve VPN is geïnstalleerd op een apparaat, wordt Altijd actieve VPN automatisch geactiveerd, dus zonder tussenkomst van de gebruiker. Altijd actieve VPN blijft geactiveerd (ook na opnieuw opstarten) totdat het profiel voor Altijd actieve VPN wordt verwijderd.

Hoe schakel je VPN uit op Samsung telefoon? ›

Ga naar de Instellingen van je apparaat → Zoek naar het tabblad Verbindingen of Netwerk. Hier zou je een VPN-optie moeten zijn.

Waarom VPN uitzetten? ›

Je internetprovider, overheidsinstanties, bedrijven, cybercriminelen – iedereen wil toegang tot jouw online informatie. Als je geeft om je online privacy, moet je je VPN nooit uitzetten. Hoe meer tijd je online doorbrengt met je VPN ingeschakeld, hoe minder informatie je onbewust aan derden overhandigt.

Hoe VPN uitzetten op iPhone? ›

Om deze instellingen te wijzigen, kies je Apple-menu > 'Systeeminstellingen' en klik je op 'VPN' in de navigatiekolom. (Mogelijk moet je omlaag scrollen.) De naam van de VPN-voorziening en de statusindicator van de verbinding. Verbinding maken of verbreken met een VPN-voorziening: Schakel de VPN-voorziening in of uit.

Waar staat VPN op iPhone? ›

Voor mobiele telefoons zijn iOS, Blackberry en Windows de enige. Net als bij L2TP/IPSec moet u naar het instellingenpictogram van uw iPhone of iPad gaan en op Algemeen >> VPN >> Voeg VPN-configuratie toe tikken. Onder Type kunt u het protocol kiezen dat u wilt configureren (in dit geval IKEv2).

Wat is VPN op je telefoon? ›

Wat is een VPN? Een virtueel privénetwerk (VPN) verbergt internetgegevens die van en naar je toestel worden verstuurd. VPN-software leeft op je apparaten, of dat nu een computer, tablet of smartphone is.

Kun je VPN aan laten staan? ›

Moet ik mijn VPN altijd aan laten staan? Het antwoord op “Moet mijn VPN altijd aan staan?” is ja. VPN's bieden online privacy en bescherming tegen datalekken en cyberaanvallen. Een VPN versleutelt je internetverkeer, waardoor het voor hackers bijna onmogelijk is om je gegevens buit te maken.

Hoe weet je of je een VPN verbinding hebt? ›

U weet op de volgende twee manieren dat u verbinding hebt met een VPN:
  • Op de pagina VPN-instellingen wordt de naam van de VPN-verbinding eronder Verbonden weergegeven.
  • Op de taakbalk wordt een blauw schild weergegeven wanneer u bent verbonden met een herkend VPN.

Wat gebeurt er als je VPN gebruikt? ›

Met een VPN blijft je IP verborgen en wordt je online verkeer versleuteld zodat niemand het kan bespioneren of onderscheppen. Je kunt P2P gebruiken zonder dat je internetprovider je verbinding vertraagt en tegelijkertijd veilig blijven.

Is er een gratis VPN? ›

Ja, VPN Nederland is de eerste freemium VPN met volledige download- en P2P-ondersteuning. Met behulp van de gratis VPN Nederland-app heb je niet alleen toegang tot websites met beperkte toegang, maar kun je ook beveiligd downloaden, anoniem en zonder enige beperking.

Wat kost VPN per maand? ›

Een vergelijking van de beste abonnementen voor goedkope VPN per maand
ProviderAbonnement van 1 maandGoedkoopste abonnement per maand
ExpressVPN$12,95/maand$6,67/maand
CyberGhost$12,99/maand$2,03/maand
Private Internet Access$11,95/maand$1,98/maand
Mullvad$5,24/maand$5,24/maand
11 more rows
Mar 14, 2024

Wat betekent VPN inschakelen? ›

Een VPN (virtueel particulier netwerk) beschermt gebruikers door hun gegevens te versleutelen en hun IP-adressen te maskeren. Hierdoor worden hun browseactiviteiten, identiteit en locatie verborgen, wat voor meer privacy en autonomie zorgt.

Wat zijn VPN instellingen? ›

VPN staat voor "Virtual Private Network" en beschrijft de mogelijkheid om een beveiligde netwerkverbinding tot stand te brengen bij gebruik van openbare netwerken. VPN's versleutelen je internetverkeer en verbergen je online identiteit.

Waarom VPN op je telefoon? ›

Een VPN beveiligt de gegevens die van en naar je apparaat reizen, of dat nu je laptop, smartphone of tablet is. Het maakt gebruik van encryptie om je gegevens te versleutelen, waardoor deze onleesbaar worden voor hackers, snoopers en internetproviders.

Is het verstandig om VPN te gebruiken? ›

Een versleutelde VPN-tunnel geeft enige veiligheidsvoordelen, maar het beschermt je niet tegen de meeste internetgevaren. Ook al claimen sommige VPN-diensten anders, soms zelfs tegen het misleidende aan. Met VPN ben je nog altijd kwetsbaar voor malware, fraude en de meeste hackpogingen.

Waarom VPN op iPhone? ›

Door een VPN op je iPhone te installeren en verbinding met een VPN-server te maken, worden alle gegevens die van en naar je toestel reizen versleuteld. Als je een VPN op je iPhone gebruikt, wordt ook het IP-adres van je smartphone verborgen, zodat de websites die je bezoekt je locatie niet kunnen achterhalen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6537

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.